A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το κίνημα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο στις Ελληνίδες καθαρίστριες που δεν δείχνει η τηλεόρασηΜέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα πληθαίνουν οι απαντήσεις στο «Κάλεσμα για μια διεθνή μέρα αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας», που ήδη κυκλοφορεί σε 9 γλώσσες. Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στην παρουσίαση αυτής της διεθνούς καμπάνιας, που εγκαινιάσαμε χτες με την Καταλονία, περνάμε σήμερα στη Βρετανία όπου η κινητοποίηση είναι ήδη σημαντική και χρωστάει πολλά στη δράση της Greek Solidarity Campaign, αντιπροσωπεία της οποίας - στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του λονδρέζικου συνδικάτου καθαριστών - θα επισκεφτεί τις επόμενες βδομάδες την Αθήνα και θα έχει επαφές με τις 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες.
 
Εδώ τα πράγματα είναι προ πολλού ξεκάθαρα και η αφίσα που καλεί στη διαδήλωση στις 20 Σεπτεμβρίου μπροστά στο Hellenic Centre στο κέντρο του Λονδίνου, κυκλοφορεί εδώ και πολλές μέρες. Όπως θα συμβεί και αλλού, έτσι και στη διαδήλωση του Λονδίνου, οι διαδηλωτές καλούνται να φορούν τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών και να κραδαίνουν τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό!


 
Αυτό που ξεχωρίζει όμως, στη βρετανική κινητοποίηση αλληλεγγύης είναι η συμμετοχή του οργανωμένου εργατικού κινήματος, των μεγάλων βρετανικών συνδικάτων. Έτσι, πέρα από την υπόσχεση της Γενικής Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Εργατών TUC  Frances O’Brady να στηρίξει τον αγώνα των Ελληνίδων καθαριστριών, και ενώ συνδικάτα από όλη τη χώρα, ακόμα και από τη Βόρεια Ιρλανδία όπως συμβαίνει με το συνδικάτο CWU των εργαζομένων στις επικοινωνίες, στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και υπόσχονται δράσεις υποστήριξης στις επόμενες μέρες, αξίζει να σταθούμε λίγο στη «διακήρυξη αλληλεγγύης» του συνδικάτου UNITE που υπογράφει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Λιν Μακ Κλάσκι.
 
Η σημασία αυτής της διακήρυξης έγκειται καταρχήν στο ότι προέρχεται από ένα συνδικάτο, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και στη Καραϊβική, και που  έχει πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη. Είναι όμως, το περιεχόμενο της που εντυπωσιάζει καθώς δεν περιορίζεται σε κάποιες καθιερωμένες φράσεις συμπάθειας και υποστήριξης. Αφού περιγράφει με στοιχεία τα δεινά που έχουν επιφέρει στον ελληνικό λαό  οι «πολιτικές λιτότητας της Τρόικας και της κυβέρνησης Σαμαρά», καταγγέλλει «τις απειλές και την εκφοβιστική κυβερνητική προπαγάνδα…καθώς και την αστυνομική βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτές οι γυναίκες».
 
Και η διακήρυξη καταλήγει: «Το UNITE χαιρετίζει τις δράσεις των αδελφών μας στην Ελλάδα που αρνούνται να το βάλουν κάτω και συνεχίζουν τον δημόσιο καθημερινό αγώνα τους, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των κοινωνικών κινημάτων και συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση που επαναφέρει αυτές τις γυναίκες στις εργασίες τους».
 
Κλείνουμε το σημερινό μας σημείωμα θυμίζοντας τις αυριανές κινητοποιήσεις. Η πρώτη θα γίνει αύριο το πρωί μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη και οργανώνεται από την αυστριακή «Επιτροπή αλληλεγγύης με την αντίσταση στην Ελλάδα». Η δεύτερη είναι η συνέντευξη τύπου που οργανώνει με τη συμμετοχή Γάλλων αλλά και Ελλήνων και Βέλγων συνδικαλιστών και ακτιβιστών στο δημαρχείο της Λιλ, μητρόπολης του γαλλικού βορρά, το «Δίκτυο Ελλάς - Γαλλία Αλληλεγγύη». Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το Δίκτυο συσπειρώνει ένα ευρύτατο φάσμα κινημάτων, κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και ότι η διαδήλωση αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες θα γίνει στη μεγάλη κεντρική πλατεία της Λιλ στις 20 Σεπτεμβρίου. Όμως, για αυτήν και για πολλά άλλα θα σας πληροφορήσουμε στις επόμενες μέρες… 


Αλληλεγγύη από το Μαρόκο

Η ένωση ATTAC Μαρόκου χαιρετίζει το θάρρος των 595 Ελληνίδων καθαριστριών του Δημοσίου, που «αγωνίζονται εδώ και 11 μήνες ενάντια στην απόλυσή τους και στα μέτρα λιτότητας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα που έχει επιβάλει η υπό την κηδεμονία των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελληνική κυβέρνηση».

 
Η ανακοίνωση

Αυτές τις πολιτικές τις γνωρίζουμε καλά εδώ στο Μαρόκο και μας τις έχουν επιβάλει, όπως και στην Ελλάδα, τα σχέδια διαρθρωτικών προσαρμογών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πρώτα μας έκαναν να καταχρεωθούμε τεχνητά για να επιβάλουν τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση του δημόσιου τομέα και την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Τόσο εδώ όπως και σε εσάς, είναι οι γυναίκες που την πληρώνουν πιο ακριβά και είναι αυτές που έχουν κάνει και εδώ σημαντικούς αγώνες, ειδικά ενάντια στην απελευθέρωση της δημόσιας υγείας.
 
Όπως στην Ελλάδα, έτσι και εδώ τα υπουργεία εκχωρούν όλο και πιο πολύ τις υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρησης, ασφάλειας, κλπ σε εξωτερικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα λίγα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι του Δημοσίου.
 
Να γιατί αισθανόμαστε να μας αφορά τόσο πολύ ο αγώνας των 595 Ελληνίδων καθαριστριών, που είναι παραδειγματικός για όλες και όλους τους μισθωτούς του δημοσίου και όλες και όλους τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις υπεργολαβίας.
 
Χαιρετίζουμε τον αγώνα σας, την αποφασιστικότητά σας, τη δημιουργικότητά σας ως γυναίκες  και ως εργαζόμενες.  Ας είναι ο αγώνας σας παράδειγμα  για όλες τις γυναίκες που πιστεύουν ότι δεν πάει άλλο να συνθλίβονται, να ποδοπατούνται, να απολύονται και να είναι διαθέσιμες για όλες τις αγγαρείες.
 
Μαζί με εσάς, ζητάμε από τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν να επιβάλλουν στους λαούς, περιφρονώντας όλους τους δημοκρατικούς κανόνες,  αντιλαϊκές πολιτικές που εξάλλου δεν μας βγάζουν σε καμιά περίπτωση από τη κρίση που προκάλεσαν αυτοί οι ίδιοι. Μαζί με εσάς, απαιτούμε την ακύρωση του άνομου ελληνικού χρέους, που δεν είναι παρά ένα εργαλείο για να φτωχύνει και να υποδουλωθεί ο ελληνικός λαός.
 
Αλληλεγγύη με τις Ελληνίδες καθαρίστριες, αλληλεγγύη με όλες τις εργαζόμενες, αλληλεγγύη με τις γυναίκες όλου του κόσμου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Ένοχος κρίθηκε ο άνδρας των ΥΜΕΤ, Γιάννης Τσοκαναρίδης, που επιτέθηκε σε καθαρίστριες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις 10 Ιουλίου του 2014 
ΝΕΑ
Αναστέλλεται η απόφαση προφυλάκισης της 53χρονης καθαρίστριας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας
ΝΕΑ
"Το να πάω να τραγουδήσω για κάποιους ανθρώπους που διαδηλώνουν το πρόβλημά τους το έχω κάνει πολλές φορές και θα το ξανακάνω βέβαια" δήλωσε η Χαρούλα Αλεξίου αναφερόμενη στα κόκκινα γάντα που φόρεσε στην συναυλία αλληλεγγύης των καθαριστριών. 
ΝΕΑ
Με επιστολή τους που έχει αναρτηθεί στις στάσεις των λεωφορείων, οι καθαρίστριες εξηγούν γιατί δεν καθαρίζουν τα λεωφορεία από τις 6 Μαίου και ζητούν τη συμπαράσταση του κοινού
 

ΝΕΑ
Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό του σύγχρονου δουλεμπορίου που ανθεί σε πολλές ΔΕΚΟ και δημόσιες υπηρεσίες, αρκετά χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό της Κων/νας Κούνεβα
ΝΕΑ
Την έγκριση για κίνηση και την διαδικασία πρόσληψης  1.314 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x