A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Έμπολα: Ξέσπασμα του ιού σε 5 χώρες της Δ. Αφρικής

Από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική που κηρύχθηκε επισήμως στις 22 Μαρτίου στη Γουινέα, έχουν χαθεί 2.461 ζωές. Το ξέσπασμα είναι το μεγαλύτερο που συνέβη ποτέ και πλήττει σήμερα πέντε χώρες: τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σενεγάλη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλωσόρισαν το νέο φιλόδοξο σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Έμπολα, με βάση το οποίο ο Πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου να στείλει 3.000 στρατιώτες στη Δυτική Αφρική και να δημιουργήσει 17 νέα Κέντρα Διαχείρισης Έμπολα ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση εφαρμογή του σχεδίου. Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εγκρίνει μια επιχορήγηση της τάξης των 105 εκατομμυρίων δολαρίων, η Αυστραλία έχει υποσχεθεί 7.000.000 δολάρια, ενώ η Κούβα και η Κίνα έχουν προσφερθεί να στείλουν γιατρούς στην περιοχή. «Είναι αναγκαία η ανταπόκριση περισσότερων χωρών, χρειαζόμαστε περισσότερες και πιο συγκεκριμένες δράσεις στο πεδίο και το χρειαζόμαστε τώρα» δήλωσε ο Μπρις Ντε Λε Βιν. «Εάν υλοποιηθούν γρήγορα, η δημιουργία νέων Κέντρων Διαχείρισης Έμπολα, η αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού και η κατάρτιση του προσωπικού υγείας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντιστροφή της συλλογικής ήττας στον αγώνα κατά του Έμπολα.»

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ αποκαλεί την επιδημία μια "κρίση άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή", μέχρι στιγμής η διεθνής ανταπόκριση υπήρξε θανάσιμα ανεπαρκής. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Δυτική Αφρική βλέπουν τα κρίσιμα κενά σε όλες τις πτυχές της ανταπόκρισης, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης, της κατάρτισης του προσωπικού υγείας, του ελέγχου της λοίμωξης, των συστημάτων επαγρύπνησης και παραπομπής ασθενών, της εκπαίδευσης και κινητοποίησης στις τοπικές κοινότητες.

"Είμαστε ειλικρινά σαστισμένοι βλέποντας μόνο μία, ιδιωτική (μη-κυβερνητική) οργάνωση να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων απομόνωσης και κλινών" δήλωσε η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιού, σε ομιλία της προς τα Ηνωμένα Έθνη στις 16 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη. Δύο εβδομάδες νωρίτερα στον ΟΗΕ, είχε ζητήσει από τα κράτη που έχουν την ικανότητα αντίδρασης στις βιολογικές καταστροφές, αλλά και τα απαραίτητα πολιτικά, στρατιωτικά και ιατρικά μέσα, την επείγουσα αποστολή υλικού και εξειδικευμένων ιατρικών μονάδων στη Δυτική Αφρική, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στο ξέσπασμα από τον Μάρτιο και αυτή την στιγμή έχουν συνολικά 2.239 υπαλλήλους που εργάζονται στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σενεγάλη, θεραπεύοντας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών.


Γουινέα

Στη Γουινέα, ο αριθμός των ασθενών δεν αυξήθηκε τις τελευταίες επτά ημέρες αλλά δυο νέες επαρχίες συνεχίζουν να πλήττονται κάθε εβδομάδα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 15-25 ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο κέντρο μας στο Κόνακρι, και περίπου 50 ασθενείς στο Γκεγκεντού. Το κέντρο διακομιδής στην Μακέντα εξακολουθεί να δέχεται υψηλό αριθμό ασθενών, ενώ 5-10 επιβεβαιωμένοι ασθενείς φτάνουν στο Γκεγκεντού κάθε μέρα.

Ο πρόεδρος της Γουινέας έκανε έκκληση για μια μαζική κινητοποίηση στον πόλεμο εναντίον  του Έμπολα ενώ τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν ταυτόχρονα εκπομπές με θέμα τον  Έμπολα, στις οποίες  παίρνουν μέρος και οι MSF προκειμένου να μεταδώσουν σημαντικά μηνύματα για την υγεία.

Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας επικεντρώνεται στην δημιουργία κέντρων διακομιδής σε όλες τις πληγείσες περιοχές με στόχο την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών πριν από τη μεταφορά τους στο Κόνακρι για θεραπεία. Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησε διερευνητική αποστολή στο Φορεκαριά για να αποφασίσει αν χρειάζεται να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο διακομιδής. Εν τω μεταξύ, οι MSF παρέχουμε εκπαίδευση στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας στο Κόνακρι και στο Γκεγκεντού όσον αφορά στη διαχείριση των κέντρων διακομιδής.

Λιβερία

Το Κέντρο Διαχείρισης Έμπολα των MSF στην πρωτεύουσα, Μονρόβια, χωρητικότητας 160 κλινών, συνεχίζει να είναι υπερπλήρες και το προσωπικό αναγκάζεται να διώχνει ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, η ομάδα εργάζεται σκληρά για να επεκτείνει την χωρητικότητα του κέντρου και αυτή την εβδομάδα άνοιξε μια νέα πρόχειρη κατασκευή για επιβεβαιωμένους ασθενείς. Αυτή η κατασκευή θα φτάσει σιγά-σιγά να έχει χωρητικότητα για 45 ασθενείς.

Μία ισχυρή ομάδα αγωγής υγείας δυναμικότητας 400 μελών έχει επίσης αρχίσει τη διανομή 50.000 κιτ «προστασίας στο σπίτι» που περιέχουν, μεταξύ άλλων, χλώριο, σαπούνι, γάντια, μάσκες και στολές, έτσι ώστε οι άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι σε ένα Κέντρο Θεραπείας να μπορούν τουλάχιστον να λάβουν φροντίδα στο σπίτι από τους αγαπημένους τους, έχοντας λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν. Τα κιτ περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες αγωγής υγείας. Η ομάδα ξεκίνησε να διανέμει τα κιτ σε επαγγελματίες υγείας που έχουν την ευθύνη της φροντίδας των ασθενών. Η τελική διανομή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στην περιοχή γύρω από το Κέντρο Διαχείρισης Έμπολα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο αριθμός των εισαγωγών στο χωρητικότητας 100 κλινών κέντρο Διαχείρισης Έμπολα στη Φουαγιά, στην περιοχή Λόφα μειώνεται, με μόλις 28 ασθενείς να έχουν εισαχθεί επί του παρόντος. Ωστόσο, η ομάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της εκ νέου αύξησης του αριθμού των ασθενών καθώς, τις τελευταίες ημέρες, οι εισαγωγές αυξάνονται σε όλα τα Κέντρα Διαχείρισης στις γύρω περιοχές. Την στιγμή που οι περισσότεροι ασθενείς στη Φουαγιά προέρχονται από την περιοχή Λόφα, ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών που προέρχονται από το Μπονγκ, το Ζορζόρ ακόμη και από την πρωτεύουσα, Μονρόβια, ταξιδεύουν κάποια απόσταση προκειμένου να φτάσουν στο Κέντρο Διαχείρισης.

Στη Φουαγιά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναδιοργανώνουν τις δραστηριότητες εντοπισμού ασθενών, ενώ μια ομάδα υποστήριξης της ψυχικής υγείας παρέχει συμβουλές στους ασθενείς, τους συγγενείς τους και το προσωπικό των MSF. Ένα νέο εργαστήριο έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 13 Σεπτέμβρη.

Σιέρα Λεόνε

Ο Έμπολα συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Σιέρα Λεόνε, με κατά μέσο όρο 25 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε μέρα. Υπάρχουν σημεία αιχμής που περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα, Φριτάουν, το Πορτ Λόκο και το Μπομπάλι, στη βόρεια επαρχία. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη Κέντρων Απομόνωσης και Θεραπείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να λειτουργούν ένα Κέντρο Διαχείρισης Έμπολα 72 κλινών.

Στο Μπo, η ομάδα μας ολοκληρώνει την κατασκευή ενός νέου Κέντρου Διαχείρισης Έμπολα 30 κλινών για τη φροντίδα του αυξανόμενου αριθμού των περιπτώσεων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και την μείωση της πίεσης στο Καϊλάχουν. Όταν το νέο κέντρο ανοίξει στις 18 Σεπτεμβρίου, θα κλείσει το κέντρο διακομιδής που έχουμε ήδη σε λειτουργία δίπλα στο νοσοκομείο μας στο Γκοντάμα.

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε σχεδιάζει έναν «περιορισμό κατ’ οίκον»  τριών ημερών (19-21 Σεπτεμβρίου) κατά τη διάρκεια του οποίου ο πληθυσμός θα πρέπει να περιοριστεί στα σπίτια του, καθώς το προσωπικό υγείας της κυβέρνησης θα κάνει επισκέψεις πόρτα σε πόρτα για να παρέχει οδηγίες πρόληψης.

Νιγηρία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν τεχνική υποστήριξη στις νιγηριανές υπηρεσίες υγείας στο Λάγος και στο Πορτ Χαρκούρτ, σε τομείς που αφορούν στην απομόνωση, τον εντοπισμό επαφών, την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Από την στιγμή που ξεκίνησε η επιδημία, υπήρξαν 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Λάγος και 4 στο Πορτ Χαρκούρτ.

Σενεγάλη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν τεχνική υποστήριξη στις υπηρεσίες υγείας της Σενεγάλης.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η τρέχουσα επιδημία στην επαρχία Εκουατέρ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δεν σχετίζεται με εκείνη στη Δυτική Αφρική. Περίπου 50 εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν σταλεί στη Λοκόλια και το Μπέντε για την αντιμετώπιση της επιδημίας λειτουργώντας δύο κέντρα θεραπείας, χωρητικότητας 40 και 10 κλινών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
«Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω, είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη»
ΚΟΣΜΟΣ
Υπέρογκα τα έξοδα νοσηλείας των ανεμβολίαστων ασθενών με κορωνοϊό
ΚΟΣΜΟΣ
Αύξηση παρουσιάζει σήμερα αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία.
ΚΟΣΜΟΣ
Το Κεμπέκ ετοιμάζεται να σκληρύνει τα μέτρα σε βάρος όσων αρνούνται να εμβολιαστούν
ΚΟΣΜΟΣ
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της έκθεσης στον ιό είναι όταν κάποιος βρίσκεται κοντά σε κάποιον.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x