A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκατομμυριούχος όποιος επενδύσει στη μαριχουάνα!

Ερώτηση: Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος στις ΗΠΑ; Απάντηση: Όποιος αποφασίσει να επενδύσει στη μαριχουάνα!

Μετά την πρόσφατη χαλάρωση της αμερικανικής νομοθεσίας γύρω από την εμπορική εκμετάλλευση ειδών από ινδική κάνναβη, πολλοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να στήσουν την επιχείρησή τους γύρω από την πώληση προϊόντων από μαριχουάνα.


Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποκτήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, και το δικό τους παρατσούκλι: τους αποκαλούν cannapreneurs (από το συνδυασμό των λέξεων cannabis και entrepreneurs που σημαίνει επιχειρηματίες).

Πολλές εταιρίες επενδύουν στην ανάπτυξη εφαρμογών σχετικών με την κάνναβη για τα κινητά, ενώ άλλες επιχειρήσεις start-ups προσφέρουν εφαρμογές για καταναλωτές.


Τον χορό… έσυρε η εταιρία Boston Dutchess Capital που δημιούργησε το Massroots, ένα κοινωνικό δίκτυο για τους οπαδούς της κάνναβης, παρόμοιο με το Instagram.

Ο ιδρυτής του δικτύου, Αϊζακ Ντίντριχ, πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε στο Ντένβερ του Κολοράντο το πρώτο Τριημερο Startup Μαριχουάνας, με στόχο την ανάδειξη εταιριών και πρωτοβουλιών με επίκεντρο την οικονομική και κοινωνική εκμετάλλευση της κάνναβης.

Το τριήμερο εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό hackathon (δηλαδή συνέδριο για προγραμματιστές και χάκερ) όπου συμμετείχαν 53 επενδυτές και πάνω από 150 άτομα με πολλές ιδέες, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα βραβεύτηκαν.


«Ένα από τα στερεότυπα που επιθυμούμε να καταρρίψουμε είναι το γεγονός πως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το δίκτυο αυτό είμαστε κάτι περίεργοι τύποι που κάνουμε «χόρτο» όλη τη μέρα», σημειώνει με νόημα στο BBC ο Ντίντριχ, υπονοώντας πως το συνέδριο είχε κυρίως να κερδίσει ένα πράγμα: την απενοχοποίηση της κάνναβης από την συνείδηση των αμερικανών πολιτών, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να τη θεωρούν «απαγορευμένο καρπό» και αρνούνται πεισματικά όχι να την καπνίσουν, αλλά ακόμη και να χρησιμοποιήσουν ένα σαπούνι φτιαγμένο από μαριχουάνα, που λέει ο λόγος.


«Στην πραγματικότητα, και παραγωγικοί για την κοινωνία είμαστε, αλλά και εργαζόμαστε σκληρά, παρόλο που μερικές φορές η έμπνευση μας όντως μπορεί να προέρχεται από το κάπνισμα μαριχουάνας», προσθέτει ο νεαρός επιχειρηματίας, ενώ ο Αστον Τζόουνς της Dutchess Capital προσυπογράφει λέγοντας πως «ο χώρος αυτός είναι αναπτυσσόμενος: ενέχει κινδύνους, αλλά μπορεί να αποδώσει και εξαιρετικούς καρπούς σε όποιον αποφασίσει να ρισκάρει».


Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε πρόσφατο ρεπορτάζ του αποκαλεί το ρεύμα των επιχειρήσεων της κάνναβης ως «το νέο Ελντοράντο του 21ου αιώνα», παρομοιάζοντας το με το αντίστοιχο των τελών της δεκαετίας του 1990, όταν οι τότε νέοι επιχειρηματίες είχαν αποφασίσει να επενδύσουν σε έναν νέο τομέα που λεγόταν τεχνολογία και διαδίκτυο.


«Όποιος έχει μάτια, μπορεί να δει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Κολοράντο: η μαριχουάνα είναι το αντίστοιχο διαδίκτυο της δικής μου γενιάς», επισημαίνει η Αμάντα Όστροβιτς, μια νεαρή δικηγόρος που κέρδισε το πρώτο βραβείο με έπαθλο 2.000 ευρώ για την εφαρμογή CannaRegs, μια υπηρεσία-βιβλιοθήκη που θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για όλες τις πιθανές αλλαγές στην αμερικανική νομοθεσία γύρω από τη χρήση, πώληση κι εμπορική εκμετάλλευση της κάνναβης.


Τη δεύτερη θέση πήρε η εφαρμογή CraftedHere, ένας ονλάιν οδηγός για μπαρ, κλαμπ και επιχειρήσεις που είναι φιλικές προς τη χρήση και πώληση ειδών μαριχουάνας ενώ το τρίτο βραβείο πήρε η εφαρμογή CannaBrokers που διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε καλλιεργητές, παραγωγούς και εταιρίες.


Μετά την ιστορική αλλαγή στην αμερικανική νομοθεσία των φαρμάκων και τη νομιμοποίηση της κάνναβης, από 1ης Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να αγοράζουν νομίμως ως 28 γραμμάρια μαριχουάνας, καθώς και προϊόντα από κάνναβη που πωλούν εξειδικευμένα καταστήματα στις πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
"Αποτύχαμε", είπε, "αισθάνομαι σαν αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα" μετά τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος τον οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά»
ΚΟΣΜΟΣ
Η Pfizer/BioNTech έχει ζητήσει να λάβει έγκριση το εμβόλιό της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Κλινικές δοκιμές σε παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών ανακοίνωσε η Moderna
ΚΟΣΜΟΣ
Παρά τους περιορισμούς για την πανδημία περίπου 300 πορείες διοργανώθηκαν στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ισπανία θα παρατείνει το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca
ΚΟΣΜΟΣ
Μία τιμή του δείκτη μεταξύ του 0,8 και του 1,1 σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε δέκα άνθρωποι που μολύνονται, θα μολύνουν μεταξύ 8 και 11 άλλους ανθρώπους.
ΚΟΣΜΟΣ
Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x