A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα! 1.412.290 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο της καμπάνιας της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό" καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης στο νερό και στην αποχέτευση, ένα ανθρώπινο δικαίωμα που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ· να προωθήσει την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως βασικών δημόσιων υπηρεσιών για όλους· να απαγορεύσει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδατος.
 
Η οικολογική διαχείριση των υδάτων οφείλει να σέβεται τόσο τις ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών, όσο και των οικοσυστημάτων.

Χρειαζόμαστε την υπογραφή σας, τη συμμετοχή σας, την υποστήριξή σας.
Βοηθήστέ μας να εξασφαλίσουμε το μέλλον.

Υπογράψτε το κείμενο: http://www.right2water.eu/el

Δεν υπάρχει κανένα βάσιμο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με βάση την διεθνή εμπειρία. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πολίτες στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν απορρίψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης μέσω δημοψηφισμάτων και αποφάσεων των τοπικών Συμβουλίων. Πολλοί δήμοι στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και στην Κεντρική κι Ανατολική Ευρώπη - μεταξύ των οποίων και αυτοί του Βερολίνου, Παρισιού, Μπορντό και Μπρεστ - ανέκτησαν και πάλι τον έλεγχο του νερού.

Επιπλέον, μια σε βάθος ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας δείχνει ότι
η πώληση των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΥ) δεν μπορεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα για τη μείωση του ελλείμματος, δεδομένου ότι οι ίδιες οι εταιρείες δεν έχουν ελλείμματα. Επιπλέον, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τρία βασικά σημεία πρέπει να ληφθούν υπόψη:
 
Η αναμενόμενη τιμή πώλησης των δύο εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία τους.
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα 5 χρόνια περίπου, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο
Στην περίπτωση της Αθήνας η αναμενόμενη τιμή πώλησης είναι περίπου το μισό των υφιστάμενων οφειλών των τοπικών αρχών και του ελληνικού δημοσίου, το οποίο ο ιδιώτης αγοραστής έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει εντός 90 ημερών μέσω νομικών διαδικασιών.

Ως εναλλακτική λύση, προτείνουμε πόροι από το Ταμείο Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020 να χρησιμοποιηθούν με στόχο τη μείωση των απωλειών νερού από τα δίκτυα και την εξοικονόμηση - ανακύκλωση - επαναχρησιμοποίηση του νερού στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στη γεωργία.

Η «Ένωση των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού" των Δήμων της περιοχής της Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο "Ένωση Πολιτών για το Νερό" το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από τις δράσεις της «Κίνησης 136» και έχει αγωνιστεί για δύο χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ του ελέγχου των πολιτών πάνω στο νερό της Θεσσαλονίκης, υπέβαλε  πρόσφατα εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΙΠΕΔ), όπως παρόμοιες πρωτοβουλίες στο Βερολίνο και αλλού έχουν κάνει με επιτυχία.

Υποστηρίξτε την πρωτοβουλία της «Κίνησης 136» http://www.136.gr/. Αφορά τη ζωή μας!

Πράσινοι ευρωβουλευτές:

Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα – Οικολόγοι Πράσινοι)
 http://www.chrysogelos.gr

Heide Rühle (Γερμανία – Bündnis 90/Die Grünen)
http://www.heide-ruehle.de/heide/fe/
 
Raül Romeva Rueda (Πορτογαλία – Iniciativa per Catalunya Verds)
 http://www.greens-efa.eu/36-details/romeva-i-rueda-rauel-56.html
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΡΟ
Η NASA και επιστήμονες στις ΗΠΑ ανίχνευσαν πέραν κάθε αμφιβολίας νερό στη φωτεινή (ορατή) πλευρά της Σελήνης.
ΝΕΡΟ
Το ΜΙΕΤ πρέπει να σωθεί από τον νεοφιλελεύθερο σκοταδισμό
ΝΕΡΟ
Πέντε δίκες ενάντια στο Κίνημα μέσα σε 30 μέρες είναι πολλές για να πιστέψουμε ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός.
ΝΕΡΟ
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να πετάξει μολυσμένο νερό στη θάλασσα.
ΝΕΡΟ
Εκστρατεία συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών από ομάδα ευρωπαίων πολιτών με σκοπό να συζητηθεί στις Βρυξέλλες η θέσπιση βασικού εισοδήματος ξεκίνησε στις 25/09/2020.
ΝΕΡΟ
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης νερού με νέες υδρομαστεύσεις στο Πήλιο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x