A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σκουπίδια της Μυκόνου ταξιδεύουν για ανακύκλωση στην Αθήνα – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τη μεταφορά σκουπιδιών από τη Μύκονο στην Αθήνα διαπίστωσαν ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής που μετέβησαν μετά από καταγγελία στη θέση Καλυμπάκι, περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας.

Η υπόθεση μάλιστα στάθηκε αφορμή για νέους διαξιφισμούς μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ειδικότερα, στις 12 Ιουνίου εντοπίστηκαν 16 κοντέινερ με δημοτικά απόβλητα από τη Μύκονο τα οποία θα στάθμευαν προσωρινά στο λιμάνι της Ελευσίνας και κατόπιν οδηγούνταν σε εταιρεία ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια υπάρχει διαδικασία για μεταφορά απορριμμάτων σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο προκειμένου να διαχωριστούν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Όμως μετά από αυτή τη διαδικασία τα υπόλοιπα απορρίμματα δεν επιστρέφουν στο ΧΥΤΑ της Μυκόνου αλλά οδηγούνται στη Φυλή.

Η έκθεση αυτοψίας απεστάλη στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, που έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Τονίστηκε ότι θα επιβληθούν σε όλους τους συνυπεύθυνους, όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται στις αρμοδιότητες της Περιφέρεια Αττικής.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν θα μιλήσω για τη δικαίωση των επιλογών μας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μας επιβεβαιώνουν τα γεγονότα.

Άλλοι μεταφέρουν τα σκουπίδια με κοντέινερ στα κρυφά και εμείς στην Αττική προωθούμε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.

Θέλω να τονίσω την έλλειψη παιδείας και αλληλεγγύης στον καίριο αυτόν τομέα. Δεν καταφέρνει μια περιοχή ή ένας φορέας να διαχειριστεί τα σκουπίδια του και αμέσως η λύση είναι να τα ξεφορτωθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Εμείς, είτε ο ΕΔΣΝΑ είτε η Περιφέρεια, δεν μπορούμε να καιροφυλαχτούμε και να κατασκοπεύουμε μην τυχόν κάποιος ξεφορτώνει τα σκουπίδια του στην Αττική. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να διαχειριζόμαστε βιώσιμα τα απορρίμματα της περιοχής μας, να ανταποκρινόμαστε στην τρέχουσα καθημερινότητα, αλλά και να έχουμε και ένα όραμα για το μέλλον.

Ας μάθουν και οι υπόλοιποι στην χώρα τη δουλειά τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας αποκτήσουν την παιδεία και την κουλτούρα που απαιτείται, για να καταφέρουν να διαχειριστούν τέτοια σοβαρά προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων».

—Τι λέει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Θέση για το ζήτημα με τα σκουπίδια της Μυκόνου πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) που διερωτάται «αν υπάρχει σύμβαση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. με Δήμους εκτός Αττικής, ή με τα Κ.Δ.Α.Υ. που υποδέχονται τα «ανακυκλώσιμα» τους ή με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. για τη διάθεση του υπολείμματος στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής».

Επίσης η Ομοσπονδία ρωτά αν «ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. έχει ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση ή «ποιεί τη νήσσαν», όπως έκανε και στο παρελθόν με άλλες περιπτώσεις μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής».

«Επειδή ο ίδιος ο κ. Γιάννης Σγουρός έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της διαφάνειας παντού, τον καλούμε να πάρει άμεσα θέση αλλά και μέτρα στο θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων από την Περιφέρεια στην Αττική, καθ’ ότι το Λεκανοπέδιο δεν αντέχει άλλο φόρτο σκουπιδιών και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο ίδιος άλλωστε έχει μιλήσει για ασφυκτικά περιθώρια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

Ή μήπως ο κ. Σγουρός δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με το θέμα γιατί είναι απορροφημένος στο έργο της προώθησης της κατασκευής των εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική από τους ιδιώτες εργολάβους-επιχειρηματίες; Κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση για να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ιδιωτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας βέβαια για την επιβάρυνση των πολιτών που θα επιφέρει μία τέτοια ενέργεια», συμπληρώνει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

«Και κάτι τελευταίο» τονίζει στη ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «η φωτιά που προκλήθηκε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Φυλής ήταν τυχαία; Μήπως έχει αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου; Οι «νέοι ιδιοκτήτες» του ΟΠΑΠ και ιδιαίτερα οι Τσέχοι τι σχέση έχουν;».

econews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Χρονιά των ρεκόρ για την ΕΔΑ Αττικής με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Στη μετάβαση του Φυσικού Αερίου Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Γιάννης Μητρόπουλος
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απόβλητο σημαίνει οτιδήποτε ο κάτοχος του επιθυμεί ή υποχρεούται να απορρίψει.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ο κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Εταιρείας να προσφέρει σε κάθε γωνιά της Αττικής φιλική προς το περιβάλλον και «έξυπνη» ενέργεια
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ζευγάρι που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και ήταν σε καραντίνα, συνελήφθη σε πάρτι στη Μύκονο και σήμερα οδηγείται στον εισαγγελέα.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Μετά από έκτακτη σύσκεψη για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκαν τα εξής έκτακτα μέτρα:
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x