A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τα λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε φρούτα και λαχανικά

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όταν τα καθαρίζετε. Δείτε ποια είναι αυτά:

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Είναι λαχανικά με πολλές ρωγμές/ραγάδες όπου τα μικρόβια μπορούν να κρυφτούν καλά. Προτιμήστε να τα μουλιάσετε καλά μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό για δύο λεπτά πριν τα ξεβγάλετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.


Αβοκάντο

Πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τη φλούδα ενός αβοκάντο πριν από την κοπή του, επειδή δεν τρώγεται. Αλλά στην πορώδη φλούδα του αβοκάντο ζουν βλαβερά βακτήρια τα οποία μπορεί να μεταφερθούν και να μολύνουν το μαχαίρι σας, καθώς κόβετε το φρούτο.

Μήλα

Τα κοτσάνια τους αποτελούν "παγίδα" βακτηρίων και βρωμιάς και φτάνουν μέχρι το εσωτερικό του φρούτου. Πάντα να πλένετε με νερό τα δύο μέρη του μήλου αφότου το κόψετε εγκάρσια.

Καυτερές πιπεριές

Θα πρέπει να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε καυτερές πιπεριές, ακόμα και όταν τις πλένετε. Τα φυσικά έλαια της πιπεριάς μπορεί να κάψουν το δέρμα και τα μάτια σας.

Μανιτάρια

Δεν χρειάζεται νερό για να καθαρίσετε τα μανιτάρια - ένα στεγνό πινέλο είναι αρκετό για να απομακρύνει τη βρωμιά και τα μικρόβια. Εάν έχετε ένα ιδιαίτερα βρώμικο μανιτάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό απορροφητικό χαρτί ή να το ξεπλύνετε γρήγορα με κρύο νερό, αλλά προσέξτε να μην αφήσετε το μανιτάρι να απορροφήσει πάρα πολύ νερό. Τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια και δεν θα μαγειρευτούν σωστά αν έχουν απορροφήσει πολύ νερό.

Φρέσκα βότανα

Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα μικρόβια που κρύβονται στα φύλλα τους είναι να τα βουτήξετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και να τα κινήσετε απαλά, ώστε να μην τα καταστρέψετε. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα ελαφρά με μια καθαρή πετσέτα.

Πεπόνι

Ακόμα κι αν η φλούδα του πεπονιού δεν τρώγεται, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό και να καθαρίζεται καλά πριν το φρούτο κοπεί, έτσι ώστε το μαχαίρι να μην μολυνθεί. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε πεπόνια που έχουν μια υφή "δέρματος". Η βρωμιά και τα μικρόβια μπορούν να κρυφτούν καλά στις ρωγμές της φλούδας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Μουλιάστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε ένα μπολ με κρύο νερό για δύο λεπτά πριν το ξέπλυμα τους κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά ή μικρόβια έχουν παγιδευτεί στα τραχιά τους φύλλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
O κορωνοϊός παραμένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περισσότερες ώρες σε σχέση με την γρίπη, διαπίστωσαν ιάπωνες ερευνητές.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Καλό θα ήταν να αντιγράφαμε τα έθιμα των άλλων λαών, όταν αυτά βασίζονται στην Αγάπη και στην Αλληλεγγύη.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Η ποσότητα μικρο-ινών που καταλήγει στην ξηρά, ξεπερνά πλέον την ποσότητα που καταλήγει ετησίως στο νερό (167.000 τόνοι).
ΤΡΟΦΙΜΑ
Προετοιμάσαμε τα παρτέρια μας την προηγούμενη εβδομάδα κι ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τα χειμωνιάτικα κηπευτικά μας για άλλη μια χρονιά.

ΤΡΟΦΙΜΑ
Το εκχύλισμα ροδιού έχει δείξει ότι μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε ποσοστό που φτάνει το 50%

ΤΡΟΦΙΜΑ
Αυτοί που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x