A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το συναίσθημα που διαρκεί 240 φορές περισσότερο από όλα τα άλλα

Υπάρχει ένα συναίσθημα που βιώνουμε έως και 240 φορές περισσότερο απ' ότι τα συναισθήματα της ντροπής, της έκπληξης, της ενόχλησης ή ακόμη και της πλήξης. Το συναίσθημα αυτό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο, είναι η λύπη, διότι συμβαδίζει με γεγονότα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μας, όπως ο θάνατος ή τα ατυχήματα. Οι ερευνητές ψυχολόγοι αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος να στοχαστούμε και να αντιμετωπίσουμε ό, τι συνέβη, για να το κατανοήσουμε πλήρως.

Οι Βέλγοι ερευνητές ζήτησαν από 233 μαθητές γυμνασίου να ανακαλέσουν πρόσφατα συναισθηματικά επεισόδια και να αναφέρουν τη διάρκειά τους. Οι συμμετέχοντες έπρεπε, επίσης, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν και να επιλύσουν αυτά τα συναισθήματα.

Η έρευνα κατέγραψε σημαντικές διαφορές στη διάρκεια βίωσης των διαφόρων συναισθημάτων. Από ένα σύνολο 27 συναισθημάτων, η λύπη διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλο, ενώ η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αηδία, η πλήξη, η ενόχληση ή η ανακούφιση είχαν συχνά στιγμιαία εμφάνιση. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλήξη μετρήθηκε, επίσης, ανάμεσα στα πιο σύντομα σε χρονική διάρκεια συναισθήματα που βιώθηκαν. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ακόμη κι αν ο χρόνος φαίνεται να περνά σιγά-σιγά όταν κάποιος βαριέται, η φάση της πλήξης συνήθως δεν διαρκεί πολύ.

Συσχέτιση συναισθήματος και γεγονότος

Οι ερευνητές βρήκαν, ακόμη, ότι τα συναισθήματα που διαρκούν για λιγότερο χρονικό διάστημα προκαλούνται συνήθως από γεγονότα που έχουν σχετικά χαμηλή σημασία για τους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, τα μακροχρόνια συναισθήματα τείνουν να προκαλούνται από γεγονότα που έχουν ισχυρές επιπτώσεις στις μεγαλύτερες ανησυχίες ενός ατόμου. Οι ερευνητές λένε ότι μερικές από αυτές τις επιπτώσεις μπορεί να γίνουν εμφανείς μόνο στην πάροδο του χρόνου, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν διατήρηση και ενίσχυση του συναισθήματος. Ως εκ τούτου, η αίσθηση παραμένει καθώς ένα άτομο ανακαλεί τα γεγονότα και τις συνέπειες του γεγονότος ξανά και ξανά.

Η διάρκεια βρέθηκε να είναι μια διάσταση που μπορεί να είναι διακριτή μεταξύ πολύ παρόμοιων συναισθημάτων. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που επιμένει περισσότερο διάστημα απ' ότι η ντροπή, ενώ το άγχος διατηρείται περισσότερο από το φόβο.

 

Η μακρόχρονη διάρκεια του συναισθήματος

"Ο αναστοχασμός των γεγονότων είναι ο κεντρικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η μακρόχρονη παραμονή ενός συναισθήματος σε σχέση με κάποια άλλα. Τα συναισθήματα που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα του αναστοχασμού θα διαρκέσουν μεγαλύτερο διάστημα", λέει ο Φιλίπ Βερντουίν, συγγραφέας της έρευνας, εξηγώντας το ρόλο που έχουν τέτοιες σταθερές και επαναλαμβανόμενες σκέψεις στην εμπειρία των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.

"Τα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα προκαλούνται συνήθως - αλλά, φυσικά όχι πάντα-  από γεγονότα σχετικά χαμηλής σημασίας. Από την άλλη πλευρά, τα μακροχρόνια συναισθήματα τείνουν να αφορούν σε κάτι πολύ σημαντικό", εξηγεί περαιτέρω.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Motivation and Emotion”, είναι η πρώτη που παρέχει σαφή στοιχεία που να εξηγούν γιατί ορισμένα συναισθήματα διαρκούν περισσότερο απ' ότι άλλα. Ωστόσο, η έρευνα τους υπόκειται σε περιορισμούς, καθώς η συλλογή στοιχείων βασίστηκε μόνο σε μαθητές γυμνασίου και είναι άγνωστο αν τα δεδομένα που προέκυψαν γενικεύονται σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

 

Πηγή: Motivation and Emotion

psychologynow.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η καλή ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ειδικά στα κτήρια γραφείων, όμως, και στη μέση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία
ΥΓΕΙΑ
Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (ΕΦΑΧ – CHMP), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, συστήνοντας την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για το ιατρικό προϊόν Kaftrio
ΥΓΕΙΑ
Μια φωτογραφία που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το να φοράμε μάσκα όσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
ΥΓΕΙΑ
Τα προϊόντα σταφυλής του Οργανισμού Ηλέσιον αποδείχτηκαν ισχυρότατη ασπίδα υγείας
ΥΓΕΙΑ
Εμβολίου κατά της Covid-19, που αναπτύχθηκε από κοινού από ένα ινστιτούτο στρατιωτικής έρευνας και μια φαρμακευτική εταιρεία
ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 500.000 θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x