A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Παιδική κακοποίηση: γιατί δεν αντιδράς;

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου διεθνώς αναγνωρισμένη Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει τις δυνάμεις του με 130 Οργανισμούς από όλο τον κόσμο σε μία εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης όλων μας ενάντια στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης.

 

Σε κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία των δράσεων που υλοποιεί ο Οργανισμός αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου, διεθνή στατιστικά στοιχεία, οι δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη, αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς και ενδεικτικά κάποια από τα περιστατικά που έχει χειριστεί.

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» της  Θεσσαλονίκης διοργάνωσε φέτος την εκδήλωση, σε μια περιοχή που δραστηριοποιούμαστε ενεργά από το 1996 υλοποιώντας  το σύνολο των δράσεών μας. Με αφορμή και την αυριανή Ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα ήθελα για μία ακόμα φορά να τονίσω ότι Το Χαμόγελο του Παιδιού 20 χρόνια βρίσκεται εδώ, ακριβώς για αυτό, για την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των 896.990 παιδιών στα οποία έχουμε ουσιαστικά σταθεί δίπλα τους.»
Τα στοιχεία

 

Από 1/1/2014 έως και 31/10/2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Το 98,5% των καταγγελιών ήταν ανώνυμες! Οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) ήταν κορίτσια και 157 (13%) ήταν παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 42% των παιδιών ήταν 0-6 ετών! Παράλληλα, το 43% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.

  

Κατά το διάστημα 1/1/2014 έως και 31/10/2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 92 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Τα περιστατικά αφορούσαν 151 παιδιά από τα οποία σε ποσοστό 91% είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, 8% είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και 1% είχε ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Από  το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 17 (11%) παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).

 

Τέλος, η Συνέντευξη Τύπου συνδυάζεται και με την παραμονή του «ΟΔΥΣΣΕΑ» του 1ου Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας για παιδιά στην Ελλάδα, στην πλατεία Αριστοτέλους από σήμερα (19/11) έως και τις 22/11, όπου έχουν ήδη προγραμματιστεί πολλές παρεμβάσεις σε μαθητές από Σχολεία/Εκπαιδευτήρια/Φροντιστήρια της πόλης και φυσικά στο ευρύ κοινό.

 

 

Όλο το υλικό (παρουσιάσεις, στατιστικά, φωτογραφίες, πραγματικά περιστατικά, κ.λ.π.) μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους τους, από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ.) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και η ομάδα αλληλεγγύης Support Art Workers
ΕΛΛΑΔΑ
Χιλιάδες ήταν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά το διάστημα του πρώτου κύματος της πανδημίας
ΕΛΛΑΔΑ
«Οι περισσότεροι» από τους ασθενείς που θα πεθάνουν είναι «μικρά παιδιά»
ΕΛΛΑΔΑ
Η μοναδική διέξοδος από το άγος της τοξικής αρρενωπότητας θα βρεθεί στο διάβα μας μόνο αν αναθεωρήσουμε εκ βάθρων τον τρόπο λειτουργίας θεσμών
ΕΛΛΑΔΑ
Παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
ΕΛΛΑΔΑ
Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x