A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πολιτισμός, όχι σκουπίδια! Tης Γιώτας Καραδήμα

Η «κομποστοποίηση» σαν λέξη στην Ελλάδα μετρά κάποιες δεκαετίες. Δεν είναι όμως κάτι καινούργιο. Στη φύση είναι μια αέναη διαδικασία. Τα κλαδιά, τα φύλλα κι όλα τα άλλα φυτικά υπολείμματα επιστρέφουν και πάλι στο χώμα, απ’ όπου πρωταρχικά πήραν τα συστατικά τους. Ένας σοφός, διαρκής κύκλος ζωής και εξοικονόμησης. Γιατί στη φύση δεν υπάρχει σπατάλη, δεν υπάρχει τίποτα περιττό.


Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα αντέγραψε τη διαδικασία αυτή, για να ξαναφέρει στο έδαφος την πολύτιμη οργανική ουσία. Ανακατεύοντας κοπριά και φυτικά υπολείμματα, δημιουργούσε ξανά γόνιμο υλικό για την καλλιέργειά του. Δεν είναι, λοιπόν, μια μόδα οικολογική, αλλά μια λογική διαδικασία ανακύκλωσης των φυσικών υλικών. Είναι μια πρακτική χιλιετιών, που δεν περιορίστηκε στα σπίτια και τα χωράφια, αλλά έγινε αντικείμενο μελέτης σε πανεπιστήμια. Η αξία του τελικού προϊόντος, του κομπόστ, είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς όχι μόνο αποτελεί μια άριστη πηγή για τη θρέψη των φυτών και του εδάφους, που έχοντας δεχτεί τόνους δηλητηρίων έχει «νεκρωθεί», αλλά και για πάμπολλους άλλους λόγους.

Κάνοντας κομποστοποίηση στο χώρο μας , τηρώντας απλές οδηγίες:

   
Εξασφαλίζουμε ποιοτικό λίπασμα για τα φυτά μας και παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα.
   
Βοηθάμε στην αναζωογόνηση του εδάφους, μέσα από τις μυριάδες μικροοργανισμών που περιέχει.
   
Γινόμαστε μάρτυρες του φυσικού κύκλου της αποσύνθεσης και της δημιουργίας ζωής. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις, πως αυτό που λανθασμένα θεωρούμε «σκουπίδι», μέσα από τη φυσική και καθαρή αυτή διαδικασία, μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα μικρά παιδιά ξετρελαίνονται με αυτή τη «μαγική» διαδικασία, όπου φλούδια, φύλλα, τσόφλια αυγών κ.α. μεταμορφώνονται σε ένα σκουρόχρωμο, αφράτο υλικό που μυρίζει όπως το χώμα του δάσους.
   
Ερχόμαστε πιο κοντά σε έννοιες όπως φυσικός κύκλος, αποικοδόμηση, γονιμότητα εδάφους, αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούμε κομμάτι της φύσης. Αυτό σταδιακά μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και ειδικά στην καταναλωτική μας στάση.
   
Μειώνουμε κατά το ήμισυ τα οικιακά μας απορρίμματα. Ειδικά, αν ταυτόχρονα ανακυκλώνουμε, ο όγκος των απορριμμάτων μας μειώνεται ακόμη περισσότερο.


Κι αφού υπάρχουν τόσα οφέλη στο μικρό επίπεδο ενός νοικοκυριού, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο δήμων ή ακόμη ευρύτερα. Η αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων σε ένα τέτοιο επίπεδο αποφέρει οφέλη οικονομικά και θέσεις εργασίας και αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή για την ανάπτυξη ενός τόπου. Δεν είναι τυχαίο που ανεπτυγμένες χώρες εγκατέστησαν αντίστοιχες μονάδες μέσα στις ίδιες τους τις πόλεις και αντί να μολύνουν, ανακουφίζουν το αστικό περιβάλλον. Αν αναλογιστούμε την οικολογική και οικονομική επιβάρυνση με τον τρόπο που λειτουργεί το ισχύον σύστημα, τα δις σε πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, την αισθητική προσβολή στη θέα των σκουπιδότοπων και τη δυσφήμιση του τόπου μας, καταλαβαίνουμε ότι η μη εφαρμογή τέτοιων λύσεων είναι δείγμα καθυστέρησης, διαφθοράς, υπανάπτυξης κι έλλειψης πολιτισμού.

Λύσεις που πραγματικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπάρχουν π.χ. η πρόταση για τη δημιουργία πρότυπης μονάδας κομποστοποίησης και ανακύκλωσης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η γη μας, το μέλλον, ας συμβάλλουμε με τον τρόπο μας.

Αυτό που αφήνουμε στα παιδιά και στη γη ας είναι πολιτισμός κι όχι σκουπίδια!


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αρχαία πόλη στο λόφο που σήμερα ονομάζεται Τρίκαρδος υπήρξε η δεύτερη σε μέγεθος και σπουδαιότητα πόλη των Ακαρνάνων.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απόβλητο σημαίνει οτιδήποτε ο κάτοχος του επιθυμεί ή υποχρεούται να απορρίψει.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Της Γιώτας Παππά: Ο Λουντέμης θα φιλοτεχνεί το σουπλά με την υπογραφή του. Φεύγοντας, πέταξε στα πλήκτρα του ιστορικού πιάνου του εστιατορίου, τα κλειδιά.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μετά την καταστροφική πλημμύρα, που άφησε πίσω της 8 νεκρούς, οι κάτοικοι στο Λευκαντί Ευβοίας βρίσκονται αντιμέτωποι, εν μέσω και της πανδημίας κορωνοϊού, με τα "βουνά" σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους κάδους απορριμμάτων.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το 1971 άρχισε να ασχολείται με τη μουσική παίζοντας σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών όπως: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x