A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ στο Χαλάνδρι, στην Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι, Θησείο, παντού!

Η ομάδα ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ έχει συστήσει ένα δίκτυο αγροτών-καταναλωτών που σαν σκοπό έχει να εξελιχθεί σε έναν κόμβο σύνδεσης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Το 2013-14 συνεχίσαμε οι τέσσερες ομάδες στο Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με δυο βιολογικούς παραγωγούς. Επίσης έχουν αρχίσει παραδόσεις και σε άλλες συνοικίες, όπως Κηφισιά, Αμαρούσιο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αλιμος, Κυψέλη, Εξάρχεια, Γκύζη.Εδώ οι ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ εξηγούν τι είναι η Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή και ποια είναι τα οφέλη της.


Τι είναι η Kοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή (ΚOΣΑΠ);


To "ΚOΣΑΠ" είναι ένα συνδρομητικό πρόγραμμα όπου τα μέλη προκαταβάλουν τα χρήματά τους  για τη σεζόν, ώστε να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συμμερίζονται τα ρίσκα και τα οφέλη της συγκομιδής με τους αγρότες,  ένα συνδρομητικό πρόγραμμα.


Τι περιλαμβάνει το μερίδιό του «καλαθιού» μου;


Ένα μερίδιο περιλαμβάνει 7-10 διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών την εβδομάδα και εποχιακά άνθη. Ενώ δεν έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε τα είδη και να επιλέξετε τις ποσότητες που θα παραλάβετε, σας παρέχεται σημαντική ποσότητα και  ποικιλία με το πλεονέκτημα της «αφρόκρεμας» της συγκομιδής, συμπεριλαμβανομένων και σπάνιων ποικιλιών που δε θα βρείτε ποτέ στη λαϊκή της γειτονιάς σας. Δείτε τον κατάλογο των καλλιεργειών που αναπτύσσονται στο κάτω μέρος της σελίδας για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το μερίδιό σας.
Πώς θα διαφοροποιείται το περιεχόμενο στη διάρκεια της σεζόν; 


Το εβδομαδιαίο «καλάθι» αντικατοπτρίζει την εποχική καλλιέργεια και η ποικιλία των προϊόντων ποικίλλει καθώς η σεζόν προχωρά.

Τα «καλάθια» την Άνοιξη περιέχουν πολύ μαρούλι, σπανάκι και άλλα πράσινα καθώς και σπαράγγια,  βότανα,  κρεμμυδάκια και πρώιμα γογγύλια, καρότα, και ραπανάκια.

Στο τέλος του καλοκαιριού περιλαμβάνονται πολλές από τις καλλιέργειες καρποφορίας, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, και πεπόνια. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα χορταρικά κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν.

Η πρώτη και η τελευταία εβδομάδα της σεζόν παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ρίσκο λόγω του ψυχρού καιρού και οι εβδομαδιαίες παραδόσεις μπορεί να είναι ελαφρύτερες. Ωστόσο, θα αποζημιωθείτε στην ακμή της καλλιεργητικής περιόδου με τη μεγάλη αφθονία και την ποικιλία.
Πόσα άτομα καλύπτει ένα «καλάθι» ;

Στόχος μας είναι να παρέχουμε όση ποσότητα αισθανόμαστε ότι μια μέση οικογένεια μπορεί να καταναλώσει. Εκτιμούμε ότι είναι αρκετό για 2-4 άτομα, αλλά, βεβαίως, ο καθένας τρέφεται διαφορετικά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να μοιράσουν τα περιεχόμενα του «καλαθιού» τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά η ευθύνη για την έρευση εταίρου και το μοίρασμα της παραγωγής θα είναι δική σας.


Πόσο κοστίζει;

Έχουμε δυο σεζόν ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών, την Χειμωνιάτικη (5 μηνών, Νοέμβριο-Μάρτιο) και την Καλοκαιρινή (7 μηνών, Απρίλιο-Οκτώβριο).

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 

Υπάρχει η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου για το ξεκίνημα γνωριμίας μιας ομάδος ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών με καλάθια των 10 ευρώ που πληρώνονται με την παράδοση.


ΣΧΕΔΙΟ Α:  κόστος συμμετοχής για όλη τη σεζόν του ενός χρονου είναι 400 ευρώ (10 ευρώ την εβδομάδα για  περίπου 42 εβδομάδες, δεν γίνονται παραδόσεις Ιούλιο-Αύγουστο και κάποιες ακόμη εβδομάδες). Οι διαθέσιμες συμμετοχές για τη σεζόν του 2013 είναι 70.

ΣΧΕΔΙΟ Β:  κόστος συμμετοχής για ένα μήνα είναι 40 ευρώ (10 ευρώ την εβδομάδα για 4 εβδομάδες). Οι διαθέσιμες συμμετοχές για τη σεζόν του 2013 είναι 100.

ΣXEΔΙΟ Γ: κόστος συμμετοχής για ανοιξιάτικη σεζόν και κόστος για φθινοπωρινή σεζόν διαμορφώνεται ανάλογα.

Η δέσμευση σε ένα πρόγραμμα προπληρωμής βοηθά σημαντικά στην συνεχή ροή των παραδόσεων και στην αποφυγή ακυρώσεων.
Πού μπορώ να παραλάβω το «καλάθι» μου;


Η παραλαβή γίνεται σε κεντρικές πλατείες ή στέκια από τα μέλη που απαρτίζουν τις κατά τόπους ομάδες, κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και ώρα κατόπιν συνεννοήσεως με τον παραγωγό. Συνήθως γίνεται απογευματινές ώρες 6-8μμ. Περισσότερες πληροφορίες κοινοποιούνται από τις κατά τόπον ομάδες.


Τι γίνεται αν πάω  διακοπές ή δυσκολεύομαι να παραλάβω το μερίδιο μου;

Ζητήστε από ένα φίλο σας να απολαύσει και τα δικά σας τρόφιμα (ίσως θα τους μετατρέψετε σε μέλη για το επόμενο έτος). Διαφορετικά, το μερίδιό σας θα διατεθεί σε μια τράπεζα τροφίμων ή σε κοινωφελείς σκοπούς (αυτό προ-αποφασίζεται ελεύθερα από την κάθε ομάδα και εξουσιοδοτούνται οι εθελοντές-διαχειριστές της ομάδας να το πράξουν).


Κι αν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει ή θέλω περισσότερο από ότι δίνεται στο μερίδιο μου;

Θα έχουμε ένα καλάθι ανταλλαγής για τους ανθρώπους που προτιμούν να ανταλλάξουν τα ανεπιθύμητα προϊόντα, ενώ επιπλέον ποσότητα λαχανικών μπορεί να αγοραστεί  πέρα από το μερίδιό σας, εάν η διαθεσιμότητα το επιτρέπει.

Είμαστε πάντα ανοικτοί σε προτάσεις για τον τρόπο διαμοιράσματος για να καλυφθούν οι ανάγκες σας. Αλλά, την ίδια στιγμή, προσπαθούμε να βρούμε μια μέση προσέγγιση που ευχαριστεί την πλειοψηφία, από τη στιγμή που καθένας έχει διαφορετικά γούστα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΚOΣΑΠ απαιτεί ευελιξία και επινοητικότητα από την πλευρά σας.

Θέλουμε η όλη διαδικασία να είναι όσο πιο απλή, εύκολη, κατανοητή και ευχάριστη γίνεται για όλους μας (καταναλωτές και παραγωγούς). Αυτό βοηθάει στην καλή λειτουργικότητα και βιωσιμότητα των ΚΟΣΑΠ ομάδων.
Τι θα κάνω με όλα αυτά τα «νέο-ανακαλυφθέντα»  λαχανικά;

Θα παρέχουμε συνταγές στην ιστοσελίδα μας για να σας βοηθήσουμε να μάθετε να χρησιμοποιείτε όσα λαχανικά σας φαίνονται πρωτόγνωρα. Επίσης, θα στέλνουμε εβδομαδιαία e-mail πριν από την παραλαβή, που θα σας ενημερώνει για το τι θα περιέχει το «καλάθι» σας για την τρέχουσα εβδομάδα ώστε να προγραμματίσετε καλύτερα τα άλλα ψώνια σας. Επισκεφθείτε το blog μας.


Γιατί να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ΚOΣΑΠ;

Ένας από τους καλύτερους λόγους για να συμμετέχετε είναι η λίστα ωφελημάτων που ακολουθεί:

Προσωπική Υγεία - τα τρόφιμα είναι υγιεινά επειδή είναι εποχιακά και φρέσκα, συνήθως συλλέγονται και παραδίδονται την ίδια ημέρα. Μερικά μέλη ίσως παρατηρήσουν ότι λαμβάνουν περισσότερα από ό, τι θα αγόραζαν, αλλά αυτό τους αναγκάζει να τρώνε περισσότερο υγιεινά και πραγματικά το εκτιμούν.


Οικονομία - Μπορείτε να έχετε μια σημαντική εξοικονόμηση πάνω στην τιμή που θα πληρώνατε για τα ίδια προϊόντα στη λαϊκή αγορά ή στο σουπερμάρκετ. Με την υποστήριξη μιας τοπικής επιχείρησης ενισχύετε την ντόπια παραγωγή και τα χρήματα κυκλοφορούν και παραμένουν στον τόπο σας.


Επισιτιστική Ασφάλεια-Η στήριξη των τοπικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξασφαλίζει ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα παραμείνουν στην κοινότητα, κάτι που ωφελεί το τοπίο, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των τοπικών προϊόντων και στο μέλλον.


Περιβαλλοντική υγεία – Τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα για τις μεταφορές και τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο ενισχύουν την απομάκρυνση των δραστικών χημικών ουσιών από το περιβάλλον.


Κοινοτικοί δεσμοί - Γνωρίστε τους αγρότες για να ξέρετε από πού προέρχεται η τροφή σας. Γίνετε μέρος μιας διατροφικής επανάστασης!Τι γίνεται με τον εθελοντισμό ή την επίσκεψη των αγροκτημάτων;

Χαιρετίζουμε επισκέπτες κάθε χρόνο για να βοηθήσουν με τη δουλειά ή απλά να απολαύσουν τα αγροκτήματά μας. Θέλουμε τα μέλη μας να αισθάνονται το αγρόκτημα σα να τους ανήκει, αλλά εκτιμούμε μια τηλεφωνική επικοινωνία πρώτα. Σχεδιάζουμε και την διοργάνωση ενός ετήσιου οικοφεστιβάλ με τίτλο «Αγροναύτες σε δράση» στο τέλος της σεζόν - ένα γεγονός που δεν πρέπει να χάσετε!

Καλλιεργητικές πρακτικές και η φιλοσοφία μας

Η χρήση του όρου «βιολογικό» απαιτεί την πιστοποίηση σύμφωνα με κανονισμούς. Η πιστοποίηση αυτή είναι ακριβή για ένα μικρό αγρόκτημα. Ως εκ τούτου, ο όρος «βιολογικό» δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεθόδους καλλιέργειας του αγροκτήματος, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι όλες οι καλλιέργειες αναπτύσσονται χωρίς συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η γη αντιμετωπίζεται υπεύθυνα για την ευημερία του περιβάλλοντος και της κοινότητάς μας. Καλωσορίζουμε τους επισκέπτες να έρθουν και να μας ελέγξουν.


Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα;   

Το 2010-11 ξεκίνησε η εθελοντική μας πρωτοβουλία με παρουσιάσεις και προβολή της Κοινοτικά Στηριζόμενης Αγροτικής Παράγωγης (ΚΟΣΑΠ) σε οικολογικές ομάδες και γιορτές (ομάδα Οικολογικά-Χωριά Οκτώβριος 2010 και Οίκο-γιορτή Μαραθώνα Μάιος 2011).   

Το 2011-12 ξεκίνησαν τρεις ομάδες στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια και στο Παγκράτι με 20-30 συμμετοχές καλάθια λαχανικών ανά ομάδα και με ένα βιολογικό προμηθευτή παραγωγό.

Το 2012-13 οι ομάδες έγιναν τέσσερις σε Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με 20-35 συμμετοχές για καλάθια λαχανικών ανά ομάδα και με δυο προμηθευτές βιολογικούς παραγωγούς και περιοδικά με άλλους δυο βιολογικούς παραγωγούς με φρούτα.


Μετά από δυο χρόνια λειτουργίας των ομάδων ΚΟΣΑΠ μπορούμε να πούμε ότι η πρωτοβουλία μεγαλώνει και αγκαλιάζεται από περισσότερους ενδιαφερόμενους καταναλωτές και παραγωγούς. Σιγά-σιγά βλέπουμε την δυναμική ανάπτυξη της Κοινοτικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (CSA) στην Ελλάδα που καθορίζεται από τους καταναλωτές (τις διατροφικές και αγοραστικές συνήθειες τους), από τους εθελοντές συντονιστές των ομάδων καταναλωτών και από τους ίδιους τους παραγωγούς με πολυκαλλιέργειες όλο τον χρόνο, αντίληψη διατροφικών συνηθειών για ισορροπημένο καλάθι, συντονισμό με τις ομάδες για παραδόσεις και επαρκή βιολογικά προϊόντα σε καλές προσφορές. 

Επίσης η δυναμική ανάπτυξης καθορίζεται από την ανθρώπινη γνωριμία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που χρειάζεται να αναπτυχτούν μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων. Αυτό το προωθούμε με επισκέψεις και γιορτές στα κτήματα των παραγωγών μας. Τον Ιούνιο 2013 κάναμε επίσης στο κτήμα του Θοδωρή Αρβανίτη την πρώτη ανοικτή συνάντηση όλων των ομάδων και ενδιαφερόμενων για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία.  

Το 2013-14 συνεχίσαμε οι τέσσερες ομάδες στο Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παγκράτι και Θησείο με δυο βιολογικούς παραγωγούς. Επίσης έχουν αρχίσει παραδόσεις και σε άλλες συνοικίες, όπως Κηφισιά, Αμαρούσιο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αλιμος, Κυψέλη, Εξάρχεια, Γκύζη.

Μεγάλη βοήθεια ήρθε και από τους ίδιους τους παραγωγούς που αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία και την στηρίζουν με συνδυαστικές παραδόσεις μικρότερου αριθμού καλαθιών αλλά σε περισσότερες κοντινές γειτονιές. Έτσι μπορούν να αρχίσουν νέες ομάδες από 5 καλάθια αντί των 20 καλαθιών που αρχικά ήταν αναγκαίο, αρκεί να είναι συνδυαστικά κοντά σε άλλες υπάρχουσες ομάδες. Το καλάθι περιλαμβάνει πάνω από 7 κιλά βιολογικά εποχιακά λαχανικά με 10 ευρώ που πληρώνονται με την παράδοση. Τα λαχανικά παραδίδονται σε τσάντες που επιστρέφονται την επομένη φορά.

Οι παραδόσεις γίνονται απογευματινές-βραδινές ώρες (6-9μμ.). Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας φέρουμε σε επαφή με τον συντονιστή της περιοχή σας.
Πινάκας περιοχών ομάδων ΚΟΣΑΠ

Δευτέρα     Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Παράδεισος Αμαρουσίου, Κηφισιά
Τρίτη          Παγκράτι, Θησείο
Τετάρτη     Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο
Πέμπτη      Εξάρχεια, Κυψέλη, Γκύζη,
Παρασκ/ή  Ιλίσια, Εξάρχεια, Κυψέλη
 
Από τους Αγροναύτες, ο Θωμάς Άνεμος (μέλος της ομάδας Χαλανδρίου), συνεχίζει να μοιράζεται την εμπειρία του με νέες ομάδες καταναλωτών και με όποιους βιολογικούς παραγωγούς θέλουν να συμμετέχουν. 
 
Εκ μέρους των Αγροναυτών
Θωμάς Άνεμος
email: thomas_anemos@yahoo.com


Υπάρχει εμπορική συναλλαγή μεταξύ μας;

Το δίκτυο ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ δρα μόνο ως διακινητικός κόμβος και όχι ως επιχείρηση. Στην ουσία δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπορική συναλλαγή μεταξύ μας. Οι αγρότες δέχονται μια συνεισφορά σε μορφή χορηγίας για τη δραστηριοτήτά τους και σε αντάλλαγμα προσφέρουν τα προϊόντα τους ως δώρο στους καταναλωτές. 


Πολλοί αγρότες-παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν απόδειξη λιανικής πώλησης.


Πώς να ξεκινήσεις μια νέα ομάδα ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών;

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει μια ομάδα ΚΟΣΑΠ-Λαχανικών στην γειτονιά του. Οι Αγροναύτες στηρίζουν τις νέες ομάδες για να ξεκινήσουν και σε άλλες γειτονιές. Ο Θωμάς Άνεμος κάνει εθελοντικά παρουσιάσεις και εξηγήσει την λειτουργία της Κοινοτικά Στηριζόμενης Αγροτικής Παραγωγής ΚΟΣΑΠ. Επίσης μοιράζεται την εμπειρία του πώς να ξεκινήσετε μια νέα ομάδα. Κάθε ομάδα χρειάζεται να έχει το λιγότερο 20 συμμετοχές για να τρέξει.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Κυνηγοί των χαμένων... τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων έγιναν ερευνητές ευρωπαϊκού έργου,
ΕΛΛΑΔΑ
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα μαθήματα του Οικοσχολείου, του Θοδωρή Αρβανίτη. Τα μαθήματα οικολογικής γεωργίας θα πραγματοποιηθούν από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2021.
ΕΛΛΑΔΑ
Το La Via Campesina είναι ένα διεθνές κίνημα που συγκεντρώνει εκατομμύρια αγρότες και νέους
ΕΛΛΑΔΑ
Ο COVID-19 και ο πρωτόγνωρος παγκόσμιος εγκλεισμός που τον συνόδευσε ξεγύμνωσε δομικές αδυναμίες στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
ΕΛΛΑΔΑ
Τον Ιούνιο 2020, η Οργάνωση Γη προσφέρει δωρεάν εργαστήρια σύνδεσης με τη Φύση για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, στοΤον Ιούνιο 2020, η Οργάνωση Γη προσφέρει δωρεάν εργαστήρια σύνδεσης με τη Φύση για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, στο «Κέντρο Της Γης»
ΕΛΛΑΔΑ
Μέχρι και 20% του τζίρου της φυτοπροστασίας τα παράνομα φυτοφάρμακα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x