A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αυτοί είναι οι φύλακες - άγγελοι που σώζουν και φροντίζουν τα βασανισμένα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα

Νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την διασφάλιση
των δικαιωμάτων των Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Πρόγραμμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων,
για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη ΜΕΤΑδραση

Ο 6χρονος Fadi ζει σε ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα. Ξεκίνησε να έρθει στην Ελλάδα από τη Λατάκια της Συρίας πριν από μερικούς μήνες, μαζί με τη μητέρα του, αφού η υπόλοιπη οικογένειά του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού. Στο δύσκολο πέρασμα με βάρκα από την Τουρκία προς τα ελληνικά παράλια, η μητέρα του "χάθηκε στα κύματα" και ο Fadi βρέθηκε στη Σάμο, μόνος και φοβισμένος. Στον ξενώνα που φιλοξενείται κατοικούν άλλα 30 ασυνόδευτα παιδιά. Ο Fadi όμως, έχει ανάγκη τον δικό του άνθρωπο, να ασχοληθεί προσωπικά μαζί του, να τον στηρίξει ψυχολογικά και να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του και να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή.

Χιλιάδες παιδιά σαν τον Fadi ζουν στη χώρα μας. Χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα, πολίτες τρίτων χωρών, εισέρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν ένα διττό πρόβλημα: πρώτον, ως παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και δεύτερον, ως μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Το πρόβλημα αυτό απαιτεί οργανωμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση.


Η ΜΕΤΑδραση, εδώ και 3 χρόνια, υποστηρίζει την ευάλωτη ομάδα των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, παρέχοντάς τους άμεση και ασφαλή συνοδεία από Κέντρα Κράτησης και επισφαλείς συνθήκες (αστεγία) προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας, μέσω εκπαιδευμένων ομάδων που αποτελούνται από Κοινωνικούς Επιστήμονες, Διερμηνείς και Υπεύθυνους Ασφαλείας.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 418 συνοδείες, κατά τις οποίες συνοδεύτηκαν 1614 παιδιά. Θέλοντας να καλύψει το μεγάλο κενό στην Επιτροπεία Ανηλίκων, επιχειρεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δημιουργία ενός Δικτύου Επιτρόπων, συνεργαζόμενη με τη Νορβηγική οργάνωση Vergeforeningen Følgesvennen, η οποία διαθέτει πολύτιμη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα.


Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα "Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων" χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» με Διαχειριστή Επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και αναμένεται να έχει διάρκεια 13 μήνες. Σε πρώτη φάση η ΜΕΤΑδραση θα εκπαιδεύσει και θα καταρτίσει μια ομάδα Επιτρόπων Ασυνόδευτων Ανηλίκων, μέσα από τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, την διενέργεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου/workshop και άλλες υποστηρικτικές δράσεις. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών σε χώρες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες έχουν εδώ και χρόνια αναλάβει την Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Ο ρόλος των Επιτρόπων θα είναι η διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, της πρόσβασής τους σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και της ομαλής τους ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, παιδιά σαν τον Fadi θα έχουν την "πολυτέλεια" της προσωπικής φροντίδας στην παιδική τους ηλικία. Κάτι που θα επηρεάσει όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ΜΕΤΑδραση: www.metadrasi.org


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Πέρασαν κιόλας 35 χρόνια από το θάνατο του. Για τρεις γενιές ολόκληρες τουλάχιστον, o αγαπημένος μας "O θείος μας ο Μίμης”.
ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί
ΕΛΛΑΔΑ
Οι κακοποιημένες γυναίκες να βρουν στο πρόσωπό της την ελπίδα...
ΕΛΛΑΔΑ
Με τον συγκινητικό αποχαιρετισμό από τα τρία παιδιά τής Φώφης Γεννηματά,, κορυφώθηκε η εξόδιος ακολουθία
ΕΛΛΑΔΑ
Το μέγιστο της προβλεπόμενης ποινής για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας επέβαλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
ΕΛΛΑΔΑ
Η μέγιστη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι τα 15 έτη κάθειρξης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x