A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τεστ δείχνει καρκίνους του αίματος μια πενταετία πριν τα συμπτώματα

Ένα τεστ αίματος μπορεί να δείξει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του αίματος πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.13 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άτομα που έφεραν μεταλλάξεις στα κύτταρα του αίματος παρουσίαζαν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα καθώς και μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

Ηταν γνωστό στους ειδήμονες πως τα κύτταρα συσσωρεύουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου. Τα γηραιότερα άτομα έχουν πολύ περισσότερα κύτταρα του αίματος με μεταλλάξεις σε σύγκριση με τα νεότερα.

Οταν όμως ένα νέο άτομο εμφανίζει αρκετές μεταλλάξεις στα κύτταρα του αίματος, αυτό αποτελεί σημάδι σχετικά με το ότι ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών.

Κίνδυνος 5% σε διάστημα πενταετίας


Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Χάρβαρντ , τα άτομα που φέρουν μεταλλάξεις στα κύτταρα του αίματος αντιμετωπίζουν συνολικά κίνδυνο της τάξεως του 5% να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου του αίματος σε διάστημα πενταετίας – το ποσοστό αυτό είναι 13 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τα άτομα που δεν φέρουν μεταλλαγμένα κύτταρα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις νόσους με μια λογική ‘άσπρο’ – ‘μαύρο’. Θεωρούν ότι κάποιος είναι υγιής ή άρρωστος. Στην πραγματικότητα όμως οι περισσότερες νόσοι αναπτύσσονται σταδιακά επί μήνες ή και έτη» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», Στίβεν ΜακΚάρολ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μεταλλάξεις ξεκινούν από τα βλαστικά κύτταρα του αίματος από τα οποία στη συνέχεια προκύπτουν μεταλλαγμένα κύττταρα του αίματος. Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς έως ότου αποτελέσουν σημαντικό μέρος των κυττάρων του αίματος ενός ατόμου.

Πρώιμη ανίχνευση


«Ο καρκίνος αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας» εξήγησε ο δρ Σιντάρθα Τζάισβαλ από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που ήταν πρώτος συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε: «Μέχρις ότου ο καρκίνος καταστεί κλινικά ανιχνεύσιμος, έχουν συσσωρευθεί στα κύτταρα μεταλλάξεις επί πολλά έτη. Αυτό που επιτυγχάνουμε με το νέο τεστ είναι το να ανιχνεύουμε σε ένα πρώιμο στάδιο, πριν την κακοήθεια, κύτταρα που έχουν μόνο μια αρχική μετάλλαξη».

Όπως έδειξαν μάλιστα τα αποτελέσματα, τα άτομα με μεταλλάξεις στα κύτταρα του αίματος εμφάνιζαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία καρδιοπάθεια και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τη νέα μελέτη τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλινικό όφελος από τον έλεγχο του πληθυσμού για μεταλλάξεις των κυττάρων του αίματος αφού δεν υφίστανται προληπτικές θεραπείες για τον καρκίνο του αίματος.

Στο μέλλον ακόμη και πρόληψη του καρκίνου του αίματος


Όπως όμως υπογράμμισαν, τα νέα αποτελέσματα ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες σε νέες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά την έρευνα για τον καρκίνο του αίματος, με έμφαση στην πρώιμη ανίχνευσή του, ακόμη και στην πρόληψή του. «Τα ευρήματα μάς δείχνουν τον δρόμο εντοπισμού των ατόμων υψηλού κινδύνου για καρκίνο του αίματος – αυτός ο πληθυσμός μπορεί να αποτελέσει τη βάση κλινικών δοκιμών με στόχο την ανάπτυξη μελλοντικών στρατηγικών πρόληψης» είπε ο καθηγητής ΜακΚάρολ.

Κατέληξε αναφέροντας ότι «ο αριθμός αυτών των μεταλλαγμένων κυττάρων μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη – όπως είναι η ‘κακή’ LDL χοληστερόλη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα – προκειμένου να ελεγχθεί σε ασθενείς υψηλού κινδύνου η επίδραση πιθανών προληπτικών θεραπειών που θα αναπτυχθούν μελλοντικά».


πηγή: tovima.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Έφτασε το τέλος της χημειοθεραπείας; Θα την αντικαταστήσει η ανοσοθεραπεία;
ΥΓΕΙΑ
Προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας
ΥΓΕΙΑ
Για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σύμπτωμα προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες
ΥΓΕΙΑ
Το άλγος στην περιοχή του ώμου, με αντανάκλαση πολλές φορές στην εξωτερική πλευρά του βραχίονα αποτελεί τη συνηθέστερη έκφραση του συνδρόμου
ΥΓΕΙΑ
Τι είναι το σύνδρομο, LongCOVID ή PostCOVID, ποια συμπτώματα και επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) περιλαμβάνει.
ΥΓΕΙΑ
Όλοι γνωρίζουμε σίγουρα κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x