A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Με κοινόχρηστα ποδήλατα θα μπορούν να μετακινούνται οι κάτοικοι στη Ρόδο

Με ποδήλατα θα μπορούν οι Ροδίτες να κυκλοφορούν στις συνοικίες και το κέντρο της πόλεως σε λίγο καιρό.


Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων. Τα Συστήματα Κοινόχρηστων (ή δημόσιων) Ποδηλάτων (Bike-Sharing Systems) είναι ηλεκτρονικά, αυτοματοποιημένα συστήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων.


Σήμερα, περισσότερες από 3.501 πόλεις παγκοσμίως προσφέρουν τέτοια συστήματα. Το συγκεκριμένο έργο, όπως δήλωσε χθες ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κ. Σάββας Διακοσταματίου,  χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013». Θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Cyclopolis. «Είναι μια καλή προσπάθεια. Νομίζω πως αυτό το είχε ανάγκη η πόλη. Και οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να κυκλοφορούν με ποδήλατα και να μην χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ή δίκυκλα. Ο κανονισμός λειτουργίας των σταθμών θα τεθεί σε ισχύ αφού ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Στo πλαίσιo του έργου θα δημιουργηθούν πέντε σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων. Θα βρίσκονται,  στον πεζόδρομο Δημ. Θέμελη (Mac Donalds), στην πύλη του Αγίου  Αθανασίου (San Francisco)  στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου, την πλατεία Δημαρχείου  και στην πλατεία Σύμης. Στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης ο Δήμος  Ρόδου θα προμηθευτεί  60 ποδήλατα που θα κατανεμηθούν στους πέντε σταθμούς.

Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει και ένα ηλεκτρονικό κιόσκι, που θα συμβάλλει στη λειτουργία του συστήματος.  Εκεί κάθε χρήστης μετά την εγγραφή και την ταυτοποίησή του, θα  λαμβάνει πληροφορίες για το σύστημα, θα παραλαμβάνει το ποδήλατό του και θα το τοποθετεί όταν τελειώνει τις διαδρομές του στην πόλη.

Η διαδικασία εγγραφής μπορεί να γίνεται είτε από το διαδικτυακό τόπο του συστήματος  www.Rhodes.cyclopolis.gr ή στους σταθμούς ποδηλάτων. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται η χρήση τραπεζικής κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής).
Μετά την εγγραφή ο εκάστοτε χρήστης πληρώνει τη συνδρομή   και επιλέγει  κάποιο από τα συνδρομητικά προγράμματα χρήσεως.


Τα προγράμματα αυτά είναι:

Ημερήσιο (24 ώρες) με δύο ώρες δωρεάν χρήση  ανά διαδρομή με κόστος  ένα ευρώ.

Ημερήσιο απεριόριστο  με δωρεάν χρήση  για 24 ώρες με  κόστος τρία ευρώ.
Εβδομαδιαίο (επτά ημέρες)  με δύο ώρες δωρεάν χρήση  ανά διαδρομή  με κόστος τριά ευρώ.

Μηνιαίο (τριάντα ημέρες) με δύο ώρες δωρεάν χρήση  ανά διαδρομή με κόστος πέντε ευρώ.

Ετήσιο (365 ημέρες) με δύο ώρες δωρεάν χρήση  ανά διαδρομή με κόστος 29 ευρώ.

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες  του συστήματος θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους τα ποδήλατα  μέχρι 24 ώρες.

Ωστόσο, ο κανονισμός περιλαμβάνει κυρώσεις και πρόστιμα για εκείνους που θα επιστρέφουν στο χρόνο που πρέπει τα ποδήλατα που πήραν.
Συγκεκριμένα για  καθυστέρηση   παράδοσης ποδηλάτου από 24 ώρες έως επτά ημέρες προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Για επιστροφή του ποδηλάτου σε διάστημα μεγαλύτερου των επτά ημερών ή για οριστική απώλεια του δίτροχου,  προβλέπεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
Για την πρόκληση βλάβης το πρόστιμο  κυμαίνεται αλλά δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ.

Οι χρήστες των ποδηλάτων οφείλουν να ελέγχουν τα δίτροχα πριν από την έναρξη των διαδρομών τους και να ενημερώνουν το τηλεφωνικό κέντρο αν ανακύπτουν προβλήματα ή τα χάσουν.

Η λειτουργία και η συντήρηση των Σταθμών Κοινοχρήστων Ποδηλάτων  θα γίνεται  από το Δήμο Ρόδου μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα συντηρούν τα ποδήλατα και θα τα διανέμουν στους σταθμούς.
Στη χθεσινή συνεδρίαση  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αποφασίστηκε να ανακληθεί η άδεια  από  ένα κατάστημα στην οδό Μανδηλαρά για πενήντα ημέρες εξαιτίας πολεοδομικών παραβάσεων που έγιναν.

πηγή: dimokratiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Είχε μεγάλη αντιδικτατορική δράση, από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Πρώην βουλευτής και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου
ΕΛΛΑΔΑ
Τα στοιχεία φέρνουν πρώτους τους πολίτες 50-54 ετών, η ηλικιακή ομάδα που ακολουθεί είναι των 45-49 ετών
ΕΛΛΑΔΑ
Τον ξέρω καλύτερα από όλο τον κόσμο, εγώ τα γνώριζα και ήταν θέμα χρόνου να γίνουν όλα όσα συνέβησαν. Σκηνοθέτησε τη ληστεία στο σπίτι μου, όπως τώρα σκηνοθέτησε τις επιθέσεις εις βάρος του.
ΕΛΛΑΔΑ
Το Μητρώο Παραβατών. Η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων. Διαδικασία αποχώρησης του ζώου συντροφιάς
ΕΛΛΑΔΑ
Καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, όπως εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
ΕΛΛΑΔΑ
Ευχάριστα είναι τα νέα για τον πρώην ευρωβουλευτή των Oικολόγων, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» του δήμου Θεσσαλονίκης
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x