A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κατεδαφίζεται ή όχι ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος "Στρούγκα" στη Ν. Φιλαδέλφεια;

Το παιχνίδι της κολοκυθιάς θυμίζουν πρόσφατα δημοσιεύματα με θέμα τη σχεδιαζόμενη (ή μη) κατεδάφιση του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου «Στρούγκα» στη Ν. Φιλαδέλφεια, σε κατηλειμμένο δημοτικό κτίριο στη λεωφόρο Δεκελείας 116 όπου στεγάζεται και η Λαϊκή Συνέλευση της περιοχής.  «Ο Βασιλόπουλος κατεδαφίζει τη Στρούγκα» έγραφαν οπαδικές ιστοσελίδες της ΑΕΚ κατηγορώντας τον αριστερό Δήμαρχο ότι «αφού πρώτα "χρησιμοποίησε" για πολιτικό όφελος το στέκι των αναρχικών, τώρα το κατεδαφίζει». 

Η δημοσίευση κωδικού με τίτλο «Κατεδάφιση κτισμάτων Στρούγκας» στο σχέδιο τεχνικών έργων και προϋπολογισμού του Δήμου για το 2015, έστω και με τη συμβολική  δαπάνη του ενός ευρώ, πυροδότησε αντιδράσεις καταρχάς από την ίδια τη Στρούγκα:  «Σίγουρα θα σπεύσουν να βρουν δικαιολογίες. Η ύπαρξη όμως, αυτή καθαυτή της κατεδάφισης, δείχνει την πολιτική βούληση του Δήμου. Η νέα δημοτική αρχή, που μετρά μόλις τρεις μήνες ζωής, δείχνει ότι θέλει να τελειώνει στα γρήγορα με τη Στρούγκα, γκρεμίζοντάς τη, για να μπορέσει μετά απερίσπαστη, να συνεχίσει το "έργο" της», σημειώνει το κείμενο της συλλογικότητας, που διαβάστηκε σε παρέμβαση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ» καταλήγει το κείμενο, υπενθυμίζοντας ότι η Στρούγκα που στοχοποιήθηκε εξαιτίας της συμμετοχής της στους αγώνες υπεράσπισης του Άλσους Φιλαδέλφειας,  παραμένει από το 2009 ένας ανοιχτός ελεύθερος χώρος πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης, με καθημερινές πολύμορφες δράσεις, από συνελεύσεις και συναυλίες, μέχρι θεατρικές παραστάσεις και παιδικά εργαστήρια. 

Ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, στη δημόσια τοποθέτησή του, που κατατέθηκε ως επίσημο κείμενο στα πρακτικά, ανασκεύασε τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατεδάφισης της Στρούγκας στο άμεσο μέλλον αλλά ούτε  έξωσης των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων γενικά. Το ακίνητο της Δεκελείας 116 απαλλοτριώθηκε από το Δήμο επί δημαρχίας Ν. Αδαμόπουλου με σκοπό τη δημιουργία ΚΑΠΗ, αποζημιώνοντας τους τότε ιδιοκτήτες. Όμως, χρήματα για την ανέγερση ΚΑΠΗ δεν έχουν έκτοτε βρεθεί. Πρόβλεψη για κατεδάφιση της Στρούγκας υπήρχε και στον προϋπολογισμό του 2013, όμως αφαιρέθηκε λόγω περικοπών.

«Σήμερα ο κωδικός υπάρχει μόνο με 1 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλά και καμία δυνατότητα για να γκρεμιστεί ο χώρος αλλά και να ξεκινήσουμε διεργασίες για μια νέα οικοδομή μες στο 2015» τόνισε ο Δήμαρχος. «Η δημοτική αρχή υπερασπίζεται το δικαίωμα συλλογικοτήτων να μπορούν να έχουν αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στεγασμένους. Όχι μόνο δεν τους θεωρούμε εχθρούς, αλλά θεωρούμε δικαίωμά τους να μπορούν να στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα, στο βαθμό βεβαίως που ο  Δήμος διαθέτει χώρους για τη στέγαση των δομων και των δραστηριοτήτων τους. Θεωρούμε  ότι αυτοί οι χώροι ανεξαρτήτως αν διαφωνούν ή συμφωνούν με τις θέσεις και τις πράξεις της Δημοτικής αρχής μπορούν να αποτελέσουν κύτταρα αγώνα, αλληλεγγύης, προβληματισμού και πολιτισμού. Επομένως για μας ούτε τέθηκε ποτέ, ούτε τίθεται ούτε θα τεθεί στο μέλλον κάποια αντιπαράθεση με τους χώρους αυτούς, όσο και αν κάποιοι θέλουν να το υποδαυλίσουν αυτό». Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ανέγερση νέου κτιρίου θα στεγαστούν εκεί εκτός από το ΚΑΠΗ και οι υπάρχοντες αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, εφόσον το επιθυμούν, ενώ για το ενδιάμεσο διάστημα θα βρεθεί χώρος μετεγκατάστασής τους, με προοπτική το έργο να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Στρούγκα πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή στις 18.00 ενημέρωση - συζήτηση με θέμα τις «εξελίξεις γύρω από την κατεδάφιση», επιμένοντας, παρά τις καθησυχαστικές διευκρινίσεις του Δήμου,  στο ερώτημα «Ποιοι φοβούνται τη Στρούγκα;»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Απο 7-19 Δεκεμβριου 2020 οι Εθελοντές θα συγκεντρώνουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου
ΕΛΛΑΔΑ
Οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου, ενόψει των Χριστουγέννων, κάνουν μία προσπάθεια να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
ΕΛΛΑΔΑ
Μαζεύουμε και μοιράζουμε τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους της γειτονιάς που τα έχουν ανάγκη.
ΕΛΛΑΔΑ
Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Θέρμης παραχωρήθηκε ένα μέρος των χώρων του Κοινωνικού Ιατρείου για τη φιλοξενία του Κέντρου Covid-19
ΕΛΛΑΔΑ
Ανακοίνωση μετεγκατάστασης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού
ΕΛΛΑΔΑ
Ανακοίνωση του SOS Τροχαία Εγκλήματα σε σχέση με τη μεθόδευση του Δήμου Αθηναίων για την "νομιμοποίηση" της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x